Pazartesi, Ocak 08, 2007

Evde Sucuk Yapımı



Bu tarif için kıyma makinesine ihtiyacınız olacaktır, aksi taktirde kangalları doldurmak çok zor olur.


Malzemeler


2 kilo döş kıyma (2 kere çekilmiş)

15 adet iri diş sarımsak

3/4 çay bardağı tuz

1/2 çay bardağı kimyon

1/4 çay bardağı karabiber

arzuya bağlı miktarda kırmızı pul/toz biber

yaklaşık 3 metre bağırsak


Hazırlaması


Tüm malzemeyi iyice yoğurarak harmanlayın. Oda sıcaklığında 3-4 saat bekletin ve tekrar karıştırın.

Bağırsakları üzerindeki tüm yağlardan arınması için sıcağa yakın ılık suya batırıp çıkartın, tüm yağlar gidene kadar bu işlemi tekrarlayın.


Kıyma makinesinin sosis aparatını takın, aparatın ucuna bağırsağı büzerek takın iyice sıkıştırın , bağırsağın geri kalanını kesin ve doldurmak üzere huninin ucuna büzerek taktığınız bağırsağın ucuna 2-3 sıkı düğüm atın daha sonra kıyma makinesine hazırladığınız içi yerleştirin, makineyi çalıştırın. Bağırsak kangal şeklinde dolana kadar işlemine devam edin, bağırsak dolduğunda makineyi durdurun ve diğer ucunada sıkı düğüm atarak her iki ucu birbirine iple tutturarak tam kangal oluşturun.



Hazırladığınız iç bitene kadar bu işleme devam edin. Elde ettiğiniz sucukları tezgah üzerine dizin ve üzerlerine elinizle çok hafif basınç uygulayarak kangal içinde oluşan hava kabarcıklarını tespit edin. Herbir hava kabarcığını çok ince dikiş iğnesi ile tek tek patlatın ve tekrar elinizle bastırın.



Hazırladığınız sucukları açık havada serin ve esintili bir bölgeye asın. 2. gün sonunda kangalları tekrar tezgaha koyun, üzerlerinden oklava ile geçerek içinde hiç hava kabarcığı kalmamasını ve hafif yassı olmasını sağlayın.

Tekrar sucuklarınızı asın.


5. gün sonunda sucuklarınız yenmeye hazırdır. Fazla sucuklarınızı buzdolabında yaklaşık 1 ay kadar saklayabilirsiniz.



Sucuk yapımında bağırsak kullanmak istemezseniz: Amerika bezden sucuk kılıfları dikerek iç malzemesini aynı yöntemle hazırladığınız bu kılıflara doldurabilirsiniz. Amerkan bezden kılıf kullanmanız durumunda sucukları astıktan bir gün sonra sucukları bolca un içine batırıp her tarafının unlanmasını sağlayın, üzerinden oklava ile geçip hava kabarcıklarını elimine edin daha sonra tekrar unlayın ve asın. 5. gün sonunda yine sucuklarınız hazır olacaktır.

0 Comments: