Cuma, Şubat 02, 2007

Ekşi hamur Hazırlanması


Köy ekmeğinin kokusu ve tadı ….

Köy ekmeklerinin kokusu ve tadı pek başka bir ekmekte yoktur işte köy ekmeklerine bu kokuyu ve özellikle o eşsiz lezzetini veren kullanılan ekşi hamurdır.

Ekşi hamur ile hazırlanan ekmekler hem daha lezzetli olur hem de daha geç bayatlar.

Ekşi hamur hazırlamak için size iki yol önerebilirim .

1) Ekmek hamurundan ekşi hamur yapımı (Pratik)

Bu tarif köylerde ekşi hamur hazırlamak için kullanılan temel tariftir. Ancak bu tarif için ekmek hamuruna ihtiyacımız olacağından daha önce hazırladığınız ekmek hamurundan –mayalanma işlemi bitiminde – makinenin kapağını açarak bir miktar almanız gerekmektedir. (yaklaşık 1 çorba kaşığı kadar yeterli olacaktır) Elinizde ekmek hamuru yoksa fırınlardan alacağınız ufak bir parça ekmek hamuru yeterli olacaktır.

1 su bardağı ılık su ve 1 su bardağı unu karıştırın içine 1 çorba kaşığı kadar ekmek hamurunu karıştırıp bir tahta kaşık vasıtası ile tüm malzemeyi birbirine iyice karıştırın.

Bu karışımı ağzı yarım kapalı olacak şekilde bir kap içinde ılık bir ortamda en az 12 saat bekletin. Bekleme esnasında ara sıra tahta kaşık ile karıştırarak dinlenmeye bırakın.

12 saat sonunda ekşi hamurnız kullanıma hazırdır. Bu ekşi hamurnın tamamını kullanmadıysanız kalan miktar üzerine ½ su bardağı su , ½ su bardağı un ve 1 tatlı kaşığı kadar mayalanmış hamur ekleyerek karışımı besleyin ve tekrar arada sırada karıştırarak 12 saat kadar ılık bir ortamda dinlendirin.
Eksilen ekşi hamurlarınızı bu yöntemle besleyerek tekrar artırabilir 12 saat beklettiğiniz, dinlendirdiğiniz ekşi hamuru istediğiniz tarifte kullanabilirsiniz.

Ekşi hamurnızı 12 saat bitiminde hemen kullanmayacaksanız ağzını iyice kapatarak dolaba kaldırmalısınız. Böylece mayalanma işlemi yavaşlayacak ve ekşi hamurnız istediğinizden daha fazla büyümeyecektir. Buzdolabına kaldırdığınız ekşi hamurunuzu kullanmadan yaklaşık 1 saat önce dışarı çıkartmalı ve mutlaka oda sıcaklığına geldikten sonra kullanmalısınız.

2) Mayasız ekşi hamur yapımı

Bu tarif ile hiç maya veya ekmek hamuru kullanmadan ekşi hamur hazırlanabilmektedir.Ancak hazırlanması yaklaşık 4 gün sürmektedir.

½ su bardağı un ve ½ su bardağı suyu bir kap içinde karıştırın , kabın ağzını hafif aralık kalacak şekilde kapatın ve arada sırada tahta kaşık ile karıştırarak 12 saat kadar ılık bir ortamda bekletin. 12 saat sonunda kaptaki mayalana unlu su miktarı kadar yani bu sefer 1 su bardağı su ve 1 su bardağı unu bu karışıma ekleyin ve aynı yöntemle 12 saat bekletin.

Yine 12 saat sonunda kaptaki mayalanan miktar hacim olarak ne kadar oldu ise aynı miktarda su ve unu karıştırarak bu mayalanan karışıma ekleyin ve bu işlemi yaklaşık 4 gün sürdürün.

4 gün sonunda hazırladığınız ekşi hamuryı buzdolabına ağzı kapalı olacak şekilde kaldırın ve arzu ettiğiniz miktarı kullanmadan en az 1 saat öncesinde dışarı çıkartın ve ekşi hamurnız oda sıcaklığına geldiğinde kullanın.

2 Comments:

Adsız said...

merhabalar
sitenize yeni girdim ve çok beğendim.ancak ekşi hamur yapımının 1.sinde hepsini kullanmayacaksak kalan miktar üzerine su,un ve 1 tatlı kaşığı kadar mayalanmış hamur derken yeni bir mayalı hamur mu kullanmamız lazım yoksa hazırladığımız bu hamuru kullanabilirmiyiz. çok teşekkürler

Adsız said...

Bu faydalı bilgiler için çok teşekkürler...