Malzemeler
Ilık su 100 ml
Süt 200 ml
Yağ 50 ml
Un 1 + ¾ bardak
Kepekli Un 1 + ¾ bardak
Şeker 4 tatlı kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Toz Maya 3 tatlı kaşığı
Yeteri kadar zeytin ezmesi
Not: Ekmek makinası olanlar için bardak=cup, tatlı kaşığı=tsp . Program olarak hamur yoğurma ve mayalama programını kullanabilirsiniz.
Yapılışı
Kabın içine önce sıvıları daha sonra unu, şekeri, tuzu ekleyin , mayayı unun içine açtığınız çukur içine ekleyin ve homojen bir hamur elde edinceye kadar yoğurun ve yaklaşık 45 dakika üstünü bir bezle örterek hacminin 2 katına çıkana kadar sıcak bir bölgede dinlendirerek mayalandırın. Mayalandırmak için fırınınızı 40 -50 C ye ısıtıp hamuru fırın içinde de kısa sürede mayalandırabilirsiniz.
Ekmek makinası kullananlar için hamur yoğurma ve mayalandırma programını kullanmanız yeterli olacaktır. (Benim makinamda bu program 12. sırada)
Mayalandırma işlemi sonunda hamuru dışarıya alın ve 3 eşit parçaya bölün, bir parçanın içine 2 veya 3 çorba kaşığı (TBS) zeytin ezmesi koyarak tekrar yoğurun ve her üç parçayıda uzun şeritler haline getirin , zeytin ezmeli parça ortada olacak şelilde 3 şeridi saç örgüsü şeklinde örün ve yağladığınız veya fırın kağıdı serdiğiniz tepsi üzerine koyun . Saç örgü üzerine bir miktar su sürerek önceden ısıtılmış 200 C fırına koyun. Üzeri kızardıktan sonra ekmeğinizi dışarı alın, ıslak bir bez üzerine tepsiyi koyun , tepsinin üzerinide kuru bir bezle örterek ekmek soğuyana kadar bu şekilde bekletin.
Not: Ekmeğin pişip pişmediğini anlayabilmek için ekmeğe bir kürdan batırın, kürdanın üzerine hamur yapışmıyor ise ekmeğiniz pişmiştir.
Hamurun üzerini ıslattıktan sonra arzuya göre çörek otu, susam, haşhaş serpilebilir.
Ekmek pişerken fırının içine ısıya dayanıklı küçük bir kap içinde su veya buz koyarsanız ekmeğinizin içi daha da yumuşak olacaktır.
Cuma, Mayıs 05, 2006
Zeytin Ezmeli Ekmek
gonderen yesimin tarifleri saat 09:38:00
Subscribe to:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 Comments:
Post a Comment