Cuma, Nisan 24, 2009

Ekşi mayalı KÖY ekmeği


Malzemeler
1+1/4 su
2+1/2 su abrdağı ekmeklik un
1/2 su bardağı tam buğday unu
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı limon suyu

Ekşi Maya Hazırlaması

1 çorba kaşığı ekmeklik un ile bir miktar suyu ve çay kaşığının ucu ile bir miktar kuru mayayı karıştırarak minik bir ekmek hamuru hazırlayın. Bu hamuru yaklaşık 1 saat ıslak bir bezin altında ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru bir miktar ile karıştırarak iyice sulandırın, boza kıvamında bir karışım elde edin. Bu karışımı ağzı yarım kapalı bir saklama kabı içinde ılık bir ortamda ara sıra karıştırarak en az 12 saat bekletin.

Ekmek Hamurunun Hazırlanması

Ekmek makinesinin haznesine önce suyu , limos nuyunu ve hazırladığınız ekşi mayayı alın , üzerine sırası ile unu, tuzu ve kuru mayayı ekleyin. Makinenizi hamur mayalama programında çalıştırın. Not:Hamurun yoğurma fazını kontrol ediniz , hamur ne çok katı nede çok sulu olmalıdır. Kullandığınız unun cinsine göre gereken su miktarı değişiklik gösterebilir, hamurunuz sulu oldu ise bir miktar tam buğday unu ekleyin

Ekmek makineniz yok ise malzemeleri aynı sıra ile karıştırma kabına alınız ve yoğurunuz. Hazırladığınız ekmek hamurunun üzerini nemli bir bezle örtüp ılık bir ortamda en az 1 saat mayalandırmaya bırakınız. Hamurun kıvamı için yukarıdaki nota bakınız.

Hazırladığınız ve mayalanan ekmek hamurunu unladığınız bir tepsi üzerine alın ve elinizle istediğiniz formu verin. Ekmeğin üzerine keskin bir bıçakla uzunlamasına derin bir çentik atın.
Yine hamurun üzerine bir miktar tam buğday unu serpin .

Hazırladığınız ekmek hamurunu yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine alın ve önceden 200 C ye ısıttığınız fırında üzeri tamamen kızarana kadar yaklaşık 30-45 dk pişin.

Fırından çıkardığınız ekmeğin üzerini kuru ve temiz bir bezle örtün ve 10-15 dk dinlenmeye bırakın.

Daha sonra dilimleyerek tereyağ ile birlikte servis yapın.

Afiyet olsun

1. Tavsiye: Ekmeğin üzerine fırına vermeden önce ayçekirdeği, haşhaş, suasam veya keten tohumu gibi malzemeler eklerseniz ekmeğiniz görünüşü daha hoş olacaktır.

2. Tavsiye: Ekmeği fırına verirken fırın tepsisinin içine ısıya dayanıklı bir kab içinde su veya buz parçaları koyarsanız ekmeğinizn kabukları daha yumuşak olacaktır

0 Comments: